Hielprik en gehoorscreening
(tussen de vierde en zevende dag)
Het krijgen van een baby is een van de meest bijzondere gebeurtenissen in het leven. Als kersverse ouder wil je er alles aan doen om ervoor te zorgen dat je kindje gezond en gelukkig opgroeit. In Nederland worden alle pasgeborenen daarom gescreend op een aantal zeldzame aandoeningen via de hielprik en gehoorscreening.
De hielprik is een test die tussen de 4e en 7e dag na de geboorte wordt uitgevoerd. Hierbij worden meerdere druppels bloed afgenomen uit de hiel van de baby. Dit bloed wordt onderzocht op een aantal zeldzame, maar ernstige aandoeningen, zoals sikkelcelziekte en taaislijmziekte. Als er afwijkingen worden gevonden, kan er snel worden gestart met behandeling om de gevolgen van de aandoening te beperken. Het is belangrijk om te weten dat geen nieuws goed nieuws is. Als er geen afwijkingen worden gevonden, hoef je als ouder dus niets te horen.
De hielprik wordt gedaan door een CJG medewerker die hiervoor is opgeleid. De kraamverzorgster meld u online aan bij het CJG. Zodat de hielprik binnen de daarvoor gestelde termijn wordt uitgevoerd. Waarom tussen de 4e en 7e dag? Voor bepaalde afwijkingen moet de baby voldoende voeding binnen hebben gehad (om evt. stofwisseling- ziekten uit te sluiten).
Voor andere afwijkingen bijv. schildklier problemen wil je zo vroeg mogelijk weten of het kindje deze afwijking heeft om schade aan de ontwikkeling te voorkomen.
Over het algemeen een pijnloze test voor de baby, maar kan wel wat ongemak veroorzaken. Het is daarom belangrijk dat het voetje goed warm is voordat er geprikt wordt. Hel bloed stroomt dan makkelijker. Dit maakt het prikken makkelijker en minder pijnlijk voor de baby.
Naast de hielprik wordt er ook een gehoorscreening uitgevoerd bij pasgeboren baby’s. Deze test wordt meestal uitgevoerd tegelijk met de hielprik. Hierbij wordt er via een klein dopje geluid in het oor van de baby afgespeeld en wordt er gemeten of er een reactie komt in het binnenoor. De test is pijnloos en duurt slechts enkele minuten. Als de test negatief uitvalt, kan dit duiden op een gehoorprobleem. Dit kan echter ook worden veroorzaakt door bijvoorbeeld viezigheid (vruchtwater) in de gehoorgangen van tijdens de geboorte. Daarom wordt de test soms later herhaald.
De gehoorscreening is belangrijk omdat een vroegtijdige diagnose van gehoorproblemen kan leiden tot een betere behandeling en ontwikkeling van het kind. Als er problemen worden geconstateerd, wordt de baby doorverwezen naar een audiologisch centrum voor verder onderzoek.
In Nederland zijn de hielprik en gehoorscreening verplicht voor alle pasgeborenen. Het is een belangrijke stap in het waarborgen van de gezondheid van onze kinderen. Het is echter belangrijk om te beseffen dat deze tests niet alle mogelijke aandoeningen kunnen detecteren. Als ouder blijft het daarom belangrijk om alert te zijn op mogelijke symptomen en vragen te stellen aan de huisarts of consultatiebureau als je je zorgen maakt over de gezondheid van je kind.
Geef een reactie